Produkcja herbaty tutaj opisujemy główną produkcję wysokiej jakości czarnej herbaty,

Ta tak zwana metoda ortodoksyjna składa się z następujących etapów: zbioru, więdnięcia, przewijania, utleniania, suszenia, sortowania i pakowania Żniwa w przypadku metody ortodoksyjnej liście herbaty są zbierane wcześnie rano.

Produkcja herbaty tutaj opisujemy główną produkcję wysokiej jakości czarnej herbaty,

Wszystkie bilety są zbierane ręcznie w naszych importowanych herbatach zbierane są tylko 2 górne liście i pączek herbaty, które są najwyższej jakości na drzewie herbacianym. Tylko przy ręcznym zbiorze gwarantowana będzie najwyższa jakość zbiorów, która przy zbiorze maszynowym zostanie znacznie zmniejszona na plantacji Sri Lanki. W wielu krajach czas zbiorów odgrywa ważną rolę, w przypadku Sri Lanki, która jest najważniejszym krajem dla mix-TEE velkoobchod, s. r.o..tak nie jest. Dzięki wyjątkowemu położeniu wyspy i warunkom klimatycznym gwarantuje się, że część wyspy zawsze ma idealne warunki do zbierania najwyższej jakości herbaty.

Dlatego nie ma sensu rozróżniać kolejności zbiorów na Sri Lance, ponieważ Sri Lanka jest w stanie produkować wysokiej jakości herbatę przez cały rok. Zdecydowana większość zbieraczy to kobiety, ponieważ są w stanie poruszać się po plantacjach szybciej i zwinniej niż mężczyźni. Najbardziej zręczni zbieracze zbierają około 20 kg herbaty dziennie but po przetransportowaniu herbaty do zakładów przetwórstwa herbaty następuje więdnięcie. Podczas tej operacji liście wysychają, a około 50% wody odparowuje z nich, dzięki czemu liście miękną i stają się bardziej kruche.

Również tutaj zaczynają zachodzić zmiany chemiczne

Rozkład części chlorofilu i białek ważne jest również to, że zaczyna się utlenianie garbników, w wyniku czego powstaje charakterystyczny aromat herbaty zwój jeśli drzewo herbaciane jest wystarczająco ugrzęznięte, przenosi się je do następnej sekcji-a mianowicie rolki.

Również tutaj zaczynają zachodzić zmiany chemiczne

Na tym etapie przetwarzania komórki liści rozrywają się, pękają, sok komórkowy jest uwalniany, ściskając w ten sposób całą powierzchnię liścia, co powoduje łatwiejsze utlenianie soku komórkowego. W razie potrzeby proces przewijania można również powtórzyć utlenianie innym ważnym składnikiem produkcji herbaty jest jej utlenianie. Drzewo herbaciane rozwarstwia się w specjalnych pomieszczeniach utleniających do wysokości około 5 centymetrów. Jest to reakcja czysto biochemiczna, w której enzymy uwalniane z komórek powodują utlenianie polifenoli za pomocą tlenu w powietrzu.

Ta reakcja jest związana z brązowieniem pokrojonego jabłka. Utlenianie jest kluczowym składnikiem produkcji herbaty i zależy od niej nie tylko smak, ale także aromat i kolor napoju. Czas utleniania wpływa również na rodzaj herbaty, która zostanie użyta biała, zielona, czarna. Podsumowując, zauważamy również, że w niektórych publikacjach proces ten nazywa się fermentacją suszenie jeśli herbata jest odpowiednio utleniona, następuje suszenie. Konieczne jest, aby proces ten odbywał się tak szybko, jak to możliwe po zakończeniu utleniania.

Celem tego procesu jest uzyskanie zawartości wody poniżej 3%. Większa zawartość wody w herbacie spowoduje, że herbata zacznie się pleśnieć sortowanie powoli docieramy do gotowej herbaty. Jeśli wszystkie poprzednie operacje zakończą się powodzeniem, możemy sortować herbatę. Herbata jest sortowana w sitach głównie według jakości i wielkości liści herbaty. Na koniec należy zauważyć, że większy arkusz nie oznacza automatycznie wyższej jakości torba gdy herbata jest już prawidłowo posortowana, następuje jej pakowanie. Na Sri Lance herbata jest zawsze pakowana w szczelne torby, aby zachować nie tylko smak i aromat herbaty, ale także zdrowe substancje przeciwutleniacze, kofeina po zapakowaniu herbata najczęściej trafia na giełdę, na której kupuje ją klient.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *