Dieta zbilansowana i bogata w witaminy, błonnik i minerały zapewniamy niezbędne dla zachowania zdrowia. Zdrowa dieta ma kluczowe znaczenie dla uniknięcia niektórych chorób, takich jak cukrzyca, nowotwory i choroby układu krążenia. Chociaż na rynku mamy szeroką gamę produktów, warto wiedzieć, które z nich mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

Zalecane pokarmy to:

  • Pokarmy bogate w wapń: mleko i jego pochodne pozwalają nam mieć zdrowe i mocne kości.
  • Błonnik: odgrywa jedną rolę, która reguluje pasaż jelitowy i zmniejsza wchłanianie cukru. Składnik ten można znaleźć w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, owocach i warzywach, liściastej zieleni.
  • Elektrolity i pierwiastki śladowe: podkreśla magnez, który jest zaangażowany w energię metaboliczną organizmu i może być spożywany w suchych owocach, warzywach i rybach.
  • Omega 3: olejek niezbędny do ochrony zdrowia układu krążenia i zapobiegania chorobom autoimmunologicznym. Dodatkowo ma jedno działanie przeciwzapalne oraz pomaga zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych. Występuje głównie w rybach, takich jak łosoś, ostrobok i makrela.
  • Witaminy: A, C i E są niezbędne dla naszego zdrowia. Pierwsza z nich wzmacnia nasz system odpornościowy i występuje w zielonych warzywach. Drugi jest przeciwutleniaczem i może spożywać owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza i grejpfrut. Witamina E w obu ma silny efekt przeciwutleniający i może być spożywana w suszonych owocach, zbożach i olejach warzywnych.

​​„Ważne jest, aby zachować równowagę i karmić się tym, czego naprawdę potrzebuje nasz organizm. Chude mięso, ryby, rośliny strączkowe i warzywa są ważną częścią naszej diety. Nie zapominamy o prawidłowym nawadnianiu, najlepiej spożywać dwa litry wody dziennie i umiarkować spożycie soli, a za dopłatą możemy obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegać chorobom układu krążenia ”.

¿Jaka jest różnica między jedzeniem a odżywianiem?

Jedzenie jest aktem świadomym, dobrowolnym, dającym się wychować i społecznym (pod wpływem czynników ekonomicznych, kulturowych itp.), Dzięki któremu dostarczamy organizmowi pożywienia „jak chcę”, „jem dużo lub mało”, „Każdy kraj lub kultura ma swoją dietę.” Krótko mówiąc, daj nam zależy, modyfikuj lub nie!

Odżywianie jest działaniem mimowolnym (niezmodyfikowanym dobrowolnie), nieświadomym, na które składają się fizjologiczne procesy trawienia, wchłaniania, transportu, wykorzystywania i usuwania składników odżywczych.

Składniki odżywcze są składnikami pożywienia, których potrzebujemy, aby rozwijać nasze funkcje życiowe i, w skrócie, do życia. Nie spożywamy ich bezpośrednio, ponieważ są one częścią pożywienia. Te składniki odżywcze to:

  • Białko
  • Hydraty węgla lub glukidów
  • Lipidy lub tłuszcze
  • Witaminy
  • Minerały

Pokarmy zawierają również wodę i błonnik, ale aby nie dostarczać kalorii, zwykle nie są klasyfikowane jako składniki odżywcze. Jeśli chcemy mieć i zachować dobre zdrowie, musimy poznać zawartość składników odżywczych w pożywieniu, przemyśleć i przeanalizować, czy nasz zwyczajowy sposób żywienia jest prawidłowy, a jeśli nie, zmienić dietę.

Nie możemy dobrowolnie wpływać na procesy odżywiania, ale możemy wpływać na naszą dietę. Poprawiając nasze nawyki żywieniowe poprawiamy stan odżywiania i stan zdrowia.

¿Jak uzyskać zbilansowaną dietę?

W diecie powinniśmy znaleźć wszystkie potrawy z grup piramidy żywieniowej i ograniczyć, jak tylko to możliwe, żywność, która przyniesie więcej kalorii niż energii, np. Słodycze, ciasta, słodycze, fast food (fast food) i napoje orzeźwiające.

Nie miej obsesji na punkcie kalorii i postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, które pomogą Ci nie przybrać na wadze i utrzymać zdrową wagę:

  • Spożywaj codziennie warzywa, warzywa, zboża, chleb i ziemniaki.
  • Codziennie spożywaj świeże owoce (jeden z nich to cytrusy, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka, cytryna).
  • Jedz rośliny strączkowe co najmniej 2 razy w tygodniu.
  • Weź oliwę z oliwek jako główny tłuszcz w diecie, zarówno do gotowania, jak i do sosów.
  • Przyjmuje codziennie mleko, jogurt lub ser o niskiej zawartości tłuszczu. Udział wapnia jest niezbędny do promowania mineralizacji kości i zapobiegania osteoporozie.
  • Jedz rybę kilka razy w tygodniu, biało-niebieską.
  • Tłuszcze są niezbędne do odpowiedniej diety, ale nie przesadzaj z mięsem zwierząt bardzo tłustych. Wybierz chude mięso (bez dużej ilości tłuszczu) i spożywaj je 2 lub 3 razy w tygodniu. Od czasu do czasu spożywaj tłuszcz mięsny (czerwony, kiełbasa, boczek), tylko przez jakiś czas do miesiąca.
  • Nie przesadzaj z solą i słonym jedzeniem. Jako alternatywę dla soli używaj czosnku, cebuli, octu, cytryny lub aromatycznych ziół do przypraw.
  • Pij około dwóch litrów wody dziennie. Woda nie jest tłusta!
  • Umiarkowane spożycie słodyczy, ciastek, ciastek (po stronie przemysłowej) i fast foodów.
  • Unikaj napojów alkoholowych. Jeden gram alkoholu dostarcza 7 kilokalorii (1 stopień alkoholu to 0,8 grama alkoholu).
  • Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania, trwa bez obfitości jedzenia, a kończy prostą kolacją, po zbilansowanej przekąsce!

Dzięki tej diecie, oprócz uprawiania sportu lub ćwiczeń fizycznych, co najmniej 30 minut dziennie, swojemu zdrowiu, swojemu ciału i umysłowi dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *